Organiseer zelf een boomplantactie

 

Hoe organiseer ik een plantdag? 

Bij het organiseren van een plantdag wil je verschillende mensen bijeen brengen om samen de natuur een boost te geven. Om er een onvergetelijke dag van te maken houd je best met een paar dingen rekening. Een mooi voorbeeld van een succesvolle plantdag, Parckfarm (Brussel).

Om de dag gestroomlijnd te laten verlopen kan je de volgende zaken al voorbereiden: Bestel je plantgoed en laat het best in de week voor de plantdag leveren en inkuilen. Maak voldoende reclame in de omgeving zodat de mensen weten waar en wanneer ze kunnen komen helpen. Voorzie ook de mogelijkheid tot parkeren. Laat de mensen best ook hun eigen spade meenemen. Voorzie catering en roep hier de hulp in van lokale jeugdverenigingen. Het planten van bomen is een heel werk. Laat de innerlijke mens ook genieten en regel iets om te drinken. Dit kan eventueel tegen betaling. Voorzie een schuilplaats, in België durft het al eens te regenen. Om de moraal niet te laten zakken door een hevige bui is het aangeraden om een plek te voorzien waar de mensen droog (en warm) kunnen staan.

De mensen zullen op de dag zelf naar het terrein komen om te helpen planten. Zorg ervoor dat iemand de mensen kan ontvangen en een uitleg kan geven hoe ze best moeten planten. Zorg er ook voor dat iemand op het terrein de mensen kan aansturen waar welke boomsoort moet komen.

Sponsoring vinden

Het is handig om sponsors te vinden om de plantactie een duwtje in de rug te geven. Het belangrijkste bij het vinden van sponsors is om een winwin situatie te creëren, dat degene die sponsort hier ook iets uit kan halen.

  • Het kan passen bij hun bedrijfsbeleid
  • Het bedrijf wil visibiliteit op het plantevent
  • Ze werken aan hun groen imago
  • Lokaal werkt altijd
  • ...

Denk bij sponsoring niet alleen aan geld. Zo zijn er genoeg bakkers, eten- en drinken fabrikanten, brouwers, café’s maar ook bedrijven die andere services leveren, waarop je kan beroep doen: printen van affiches, flyers, spandoek maken, uitlenen van aperitief tafels, muziek installatie,...

Download hier een sponsorbrief die je zelf kan aanpassen.
Download hier de poster/flyer die jullie zelf kunnen uitprinten en online gebruiken.

 

Corona-maatregelen

Een plantdag organiseer je ten vroegste vanaf 21 november 2020, hopelijk is COVID tegen dan gaan liggen. Kans op besmetting in de buitenlucht is veel lager dan in gesloten ruimtes. Hou toch nauwlettend alle coronamaatregelen in de gaten om wettelijk in orde te zijn en om jezelf en anderen te beschermen. Meer info via deze website.